Op dit moment is de wereld in de ban van de uitbraak van het coronavirus die al veel slachtoffers en economische schade heeft veroorzaakt. Een onzichtbare vijand verstoort het dagelijkse leven en iedereen doet er alles aan om deze pandemie onder controle te krijgen. Virussen zijn echter niet nieuw en maken deel uit van de geschiedenis van mens en plant.
We hebben onlangs een toename van de virusdruk gezien als gevolg van stijgende temperaturen op aarde en de enorme bevolkingsgroei. De wereldwijde menselijke populatie zal naar verwachting toenemen van ongeveer 6,5 miljard in 2008 tot ongeveer 9,2 miljard in 2050 (UNDP, 2008). Virussen krijgen beter de kans om zich snel te verspreiden door de grote bevolkingsdichtheid in grote steden en het steeds meer intercontinentaal reizen.
Deze verschillende parameters zien we de afgelopen tien jaar ook in de tuinbouw. Door opschaling en monoculturen in kassen is de sector vatbaarder geworden voor uitbraken en snelle besmetting en verspreiding van ziekten.
Een goed voorbeeld is de uitbraak van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dit is een Tobamovirus dat voor het eerst werd waargenomen in 2014 in tomatenplanten in Israël. Het veroorzaakt verkleuringen en vervorming van bladeren en vruchten. Sinds de eerste besmetting heeft het virus zich verspreid over diverse andere landen, waaronder Nederland.
In Nederland werd het voor het eerst vastgesteld in 2018 en heeft een groot economisch verlies veroorzaakt voor tomatentelers. Om verspreiding van ziekte te voorkomen worden strikte hygiënemaatregelen toegepast in de kassen, waaronder het beperken van toegang van bezoekers, desinfectie of vervanging van kleding, machines, apparatuur, oppervlakken en verpakkingsmateriaal.
Dit is te vergelijken met de strategie die we hanteren om het coronavirus te bestrijden. Ook bij ToBRFV moet je constant testen om te verifiëren dat je hygiënestrategie werkt en dat er geen virus in het gewas aanwezig is.
"Een les die daarbij belangrijk is; een goede biosecurity is essentieel."
Het idee dat je virus problematie voor eens en voor altijd kunt beëindigen, is een illusie. Bij Intrahorti zijn we continue bezig met het ontwikkelen van effectieve biociden en reinigingsmiddelen die de infectiedruk verlagen en de teler vooruit helpen. Ook delen we graag onze kennis voor de optimale biosecurity.
Het is van essentieel belang om er voor te zorgen dat je kas 100% schoon en ontsmet is voor de start van je nieuwe teelt. Dit is cruciaal omdat bij een 99% schoonmaak er sluimerende ziekteverwekkers achterblijven, die vervolgens weer de kop opsteken en je volgende gewas kunnen besmetten.
Per 1 juli is Egbert Bok gestart als Salesmanager bij Intrahorti. Met Egbert Bok heeft Intrahorti een commerciële topper met jarenlange relevante ervaring in de tuinbouw aan boord gehaald. Intrahorti wil internationaal verder groeien en denkt hier samen met Egbert mooie stappen in te gaan maken.
Een dag voorafgaand aan Greentech Amsterdam opende Intrahorti onlangs haar deuren voor nationale en internationale zakenpartners. Intrahorti verwelkomde ruim 40 gasten in Veghel. Een eer dat onze gasten de moeite namen om deze waardevolle dag samen met ons door te brengen...
Schoon water is van groot belang voor de teelt, het is notabene de ‘snelweg’ in ieder bedrijf . Er is een verband gevonden tussen verontreinigd water en schimmel- of bacteriële infecties in planten. De aanwezigheid van micro-organismen kan leiden tot stagnatie van de....