Vanuit het veld horen we regelmatig misverstanden en vragen over de negatieve effecten van het steriel maken van uw water met een continue dosering van desinfectiemiddelen. Bij het desinfecteren van het gietwater worden ook ‘goede’ bacteriën geëlimineerd, maar is dat ook zo? Met dit artikel geven we antwoorden ter verduidelijking en om verwarring te voorkomen. Laten we eerst beginnen met wat de verschillen in water zijn.
1. Regenwater of ander oppervlaktewater zal altijd een handvol micro-organismen en eventueel andere onzuiverheden bevatten. Regenwater is gezond en schoon genoeg om aan planten te geven.
2. Als het steriel water betreft, is het vrij van alle micro-organismen zoals schimmels, bacteriën of sporen. Een specifiek proces waarbij water voor een bepaalde tijd en een bepaalde temperatuur wordt gekookt zal steriel water geven.
3. Vaak verwarren mensen steriel water met gedestilleerd water, het verschil is dat gedestilleerd water naast geen micro-organismen ook geen mineralen zoals zout, calcium of ijzer bevat.
Toch zijn er zorgen over desinfectieproducten die ‘goede’ en ‘slechte’ micro-organismen elimineren, waardoor irrigatiewater ‘steriel’ wordt. Steriel water is in gietwater echter onmogelijk, maar schoon water is echter gegarandeerd met Intra Hydropure. Zo schoon dat het zelfs veilig is als drinkwater voor dieren zoals kippen. Intra Hydropure, een ultra-gestabiliseerd waterstofperoxide, verwijdert organische en microbiologische verontreinigingen en desinfecteert het water tot de laatste druppelaar. Bij aankomst bij de wortels is het product klaar met reageren op verontreinigen en gesplitst in de natuurlijke elementen water en zuurstof. Een ander punt van zorgen is dat door het gebruik van producten of methoden om bacteriën en schimmels te elimineren, we geen ‘goede’ micro-organismen meer in het water hebben. Maar plant-beneficial bacteriën en schimmels leven over het algemeen niet in het gietwater, ze leven rond de wortels van een plant (Rasche et al., 2006a,b).
Stel de plant voor als een fabriek, het scheidt enorme hoeveelheden stoffen af en gebruikt die om te ‘praten’ met omringende organismes. Bacteriën op wortels en in de rhizosfeer kunnen deze organische verbindingen uit de plant gebruiken en zullen hun eigen populatie vergroten en hun metabolische activiteiten uitbreiden. In ruil hiervoor zullen bacteriën en schimmels de groei en ontwikkeling van planten verbeteren door bijvoorbeeld stikstof fixatie, het ondersteunen van de resistentie tegen ziekteverwekkers of het verstrekken van andere voedingsstoffen. Bekende plant-beneficial micro-organismen zijn rhizobia, mycorrhizae en endofyten (Mitter et al., 2013). Positief aan Intra Hydropure is dat het product het wortelgebied niet bereikt, hierdoor kunnen goede plant bacteriën en schimmels veilig in het substraat hun werk doen.
Om planten hun werk te laten doen, te presteren als Olympische atleten, hebben ze schoon water nodig, net als dieren en mensen. Neem bijvoorbeeld onze rioleringen en schoon stadswater. Vroeger werden veel mensen ziek door het drinken van met bacteriën besmet stadswater. Ziektes als cholera en tyfus waren veel voorkomende ziekten veroorzaakt door vuil water; hetzelfde geldt voor planten. Voor zowel planten als mensen moet het immuunsysteem of de darmflora hard werken om gezond te blijven. Elk onbalans kan een enorme negatieve impact hebben op de groei, ontwikkeling en opbrengst van planten.
Focus op gegarandeerd schoon water
Groen Agro Control (Nederlandse onderzoeksorganisatie) onderzocht het belang van schoon water en heeft grenswaarden opgesteld voor goed gietwater dat gebruikt kan worden voor kasgroenten op substraat (tabel 1 maart 2013). Een grenswaarde is de concentratie van een stof in uitgangswater waarbij een gewas op het substraat geen schade oploopt in groei of productie. De grenswaarden zijn opgesteld met veiligheidsmarge en toegepast vanaf de start van de teelt. Tenzij dit geen plant pathogene schimmels en bacteriën zijn.
Een schoon irrigatiesysteem en ontsmet water, houdt je op de goede weg om gezonde planten te telen.
Mitter, B., Brader, G., Afzal, M., Compant, S., Naveed, M., Trognitz, F., & Sessitsch, A. (2013). Advances in elucidating beneficial interactions between plants, soil, and bacteria. Advances in agronomy, 121, 381-445.
Rasche, F., Hödl, V., Poll, C., Kandeler, E., Gerzabek, M. H., Van Elsas, J. D., & Sessitsch, A. (2006). Rhizosphere bacteria affected by transgenic potatoes with antibacterial activities compared with the effects of soil, wild-type potatoes, vegetation stage and pathogen exposure. FEMS microbiology ecology, 56(2), 219-235.
Rasche, F., Velvis, H., Zachow, C., Berg, G., Van Elsas, J. D., & Sessitsch, A. (2006). Impact of transgenic potatoes expressing anti‐bacterial agents on bacterial endophytes is comparable with the effects of plant genotype, soil type and pathogen infection. Journal of Applied Ecology, 43(3), 555-566.